IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австрийските кредитори вече не са на мода сред инвеститорите

Австрийските банки са с големи експозиции към страни, за които се смята, че са изложени на най-голям риск

17:36 | 05.11.08 г.
Австрийските кредитори вече не са на мода сред инвеститорите

С идеалното си местоположение и силните исторически връзки трите големи банки в Австрия Raiffeisen International, Erste Bank и Bank Austria бяха сред инициаторите на експанзията в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), където икономическият растеж изпревари този в по-зрелите западни страни след рухването на комунизма, пише Financial Times.

Страни като Чeхия, Унгария, Украйна и Казахстан често бяха поставяни в една обща група от инвеститорите, които са били убедени в разрастване на австрийските банки. Въпреки това техният имидж вече не е толкова привлекателен заради отслабналата готовност на инвеститорите да поемат рискове.

Рейтинговите агенции често асоциират страните от ЦИЕ с черна дупка, казва служител от Erste Bank, третата най-голяма по пазарна капитализация публична банка в Австрия.

Всяка една от трите банките бързо разшири присъствието си в региона благодарение на органичен растеж и смели придобивания.

Инвеститорите в тези банки обаче започнаха да се отдръпват. Причини за това са от една страна всеобщото нежелание да се инвестира в акции на банки, а от друга - изострящите се страхове по отношение на развиващите се пазари.

Акциите на Raiffeisen International (RI) красноречиво описват ситуацията. По време на IPO-то си през април 2005 г. акциите на компанията са на цена от 32,5 евро. До миналия януари цената им достига връх от 103,5 евро, провокирана от положителните очаквания на инвеститорите за милиони нови клиенти и възможности за разрастване на пазари, в които банкирането все още не е било толкова развито.

До последния месец обаче, поради срива на валутите и задълбочаващите се притеснения относно икономическата стабилност и забавянето на ръста в региона, акциите на RI обръщат посоката си на движение. Във вторник акциите затвориха на цена от 26,40 евро.

„Ние сме под натиск заради същите причини, заради които бяхме популярни“, казва печално служител на RI.

Това се отнася до факта, че австрийските банки са с най-големи експозиции към страни, които се смята, че са изложени на най-голям риск.

Както Erste, така и RI са с голямо влияние в Унгария, където правителството ще ползва спасителен пакет от 25,1 млрд. долара, предоставен от Международния валутен фонд (МВФ) и други органи. В разговор с анализатори миналата седмица главният изпълнителен директор на Erste Андреас Трайхл подчерта стабилността на местната дъщерна компания, но призна, че ръстът при кредитирането ще се забави.

Украйна е друг голям пазар, на който австрийските банки са активни. RI е втората най-голяма банка в страната, с повече от 1000 клона и с пазарен дял от повече от 7% по активи.

Реагирайки на скорошните събития, Erste, която по-късно е стъпила на пазара, замразява плановете си за експанзия на местната й дъщерна компания Prestige Bank.

Присъствието на Bank Austria е по-комплексно, тъй като включва операциите на бившия си собственик - германската HVB Group и на сегашния си собственик UniCredit. Компанията, която функционира като регионален холдинг на италианската банкова група, има значително присъствие в Украйна чрез две банки с около 550 клона и комбинирани общи активи от около 5 млрд. евро.

Въпреки че мрежата на Bank Austria в Унгария е по-малка, общите й активи там възлизат на 6,4 млрд. евро към края на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 05.11.08 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още