IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съдят AIG за нарушаване правата на акционерите

На собствениците на обикновени акции не е била дадена възможност да гласуват приемането на заема от държавата

14:44 | 05.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Съдят AIG за нарушаване правата на акционерите

Застрахователната компания American International Group (AIG) е нарушила правата на акционерите и законите на щата Делауеър, като е приела помощта на правителството в замяна на мажоритарен дял. Това гласи обвинението по дело срещу компанията, заведено от инвеститор, съобщи Bloomberg.

Ръководството на AIG е нарушило корпоративните закони на Делауеър, отказвайки да разреши на настоящите акционери да гласуват важна част от предложението за отпускане на държавна помощ, което дава на правителството дял от 79,9 на сто в компанията срещу заем на стойност 85 млрд. долара, се казва в жалбата на Уилма Уолкър, подадена в съд в щата.

Базираната в Ню Йорк AIG е регистрирана в Делауеър.

„Всички акционери на AIG вероятно са били лишени от правата си в резултат на постъпките на борда на директорите на AIG“, твърди Уолкър.

AIG получи заема от 85 млрд. долара на 16 септември, за да избегне фалит. На 8 октомври компанията получи достъп до допълнителни 37,8 млрд. долара от правителството. Като част от спасителния план няколко висши ръководители на застрахователя се съгласиха да подадат оставка.

Говорителят на AIG Ник Ашох е заявил, че компанията не е информирана за делото и е отказал коментар.

Съгласно споразумението на AIG с правителството, попечителен фонд ще държи конвертируеми преференциални акции, които представляват дела от 79,9 на сто, поясняват адвокатите на Уилма Уолкър. Правителството може да гласува с тези акции, както ако са обикновени акции, за да упражнява контрол върху компанията, пише още в жалбата.

Ръководството на AIG планира да издаде преференциалните акции и да им позволи да гласуват заедно с обикновените акционери, се казва още в обвинението.

Според законите в Делауеър, собствениците на обикновени акции гласуват отделно, когато компанията, в която са акционери, иска да увеличи обикновените си акции.

Освен това ръководството на AIG е нарушило задълженията си към акционерите, като е приело спасителния пакет, без да остави собствениците на обикновени акции да гласуват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още