IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът изгуби част от спечеленото вчера

Котировките слязоха под 70 долара за барел след стабилизацията на американския долар

09:27 | 05.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът изгуби част от спечеленото вчера

Цената на петрола се понижи през изминалата нощ, след като вчера котировките скочиха с над 10 на сто. Повод за поскъпването на суровината дадоха новината, че Саудитска Арабия вероятно е понижила износа си с 900 хил. барела дневно, както и силното отстъпление на американския долар, което донесе най-силния ден в историята за еврото.

След края на американската сесия, която приключи с повишение в цената на петролните контракти с доставка през декември от 10 на сто (6,62 долара) до 70,53 долара за барел, инвеститорите преосмислиха случващото се и оцениха поскъпването като прекомерно. Според Bloomberg това се дължи на данните за намаляващото търсене на бензин в САЩ и на спада в продажбите на автомобили в страната, които са на най-ниското си ниво за последните 17 години.

В часовете на електронна търговия на платформата на нюйоркската борса цената на петрола се понижава с 2 на сто до 69,10 долара за барел в азиатската сесия.

За поевтиняването на петрола влияние оказва и стабилизирането на американския долар. Вчера той отстъпи до нива над 1,30 EUR/USD за пръв път през последните двадесет дни, но през нощта успя да постигне известен ръст срещу единната валута и тази сутрин кросът е при 1,2875 EUR/USD.

Вчера в Лондон петролът от сорта Брент поскъпна с 9,9 на сто до 66,44 долара за барел. Днес обаче контрактите с доставка през декември губят 2,6 на сто и по време на азиатската сесия се търгуват по 64,70 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 28.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още