IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Историята е категорична: Демократите са по-добри за борсата

През последния век S&P 500 бележи двойно по-голям средногодишен ръст, когато Белия дом е управляван от президент-демократ

22:08 | 04.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Историята е категорична: Демократите са по-добри за борсата

Провежданите днес в САЩ избори изваждат на показ поредица от класации и изследвания. Една от тях ни показва, че днешният ръст на индексите на американската борса е най-голямото повишение в изборен ден от 1984 година насам.

Оптимизмът, който се наблюдаваше на фондовите борси отвъд Океана през последната седмица пък кара някои анализатори да заявяват, че пазарите „просто загряват“ за предстоящото управление на Обама. Срещу това бива изправен аргументът, че пазарът е препродаден и повишенията идват заради подценеността на повечето компании.

Категоричен отговор на този въпрос едва ли може да бъде даден, но от рубриката tech ticker на Yahoo finance ни предоставят интересна статистика, която накланя везните към първото твърдение. Според нея в исторически план управлението на демократите в САЩ е далеч по-добро за борсите от това на републиканците.

Първият пример в тази насока е това, че от 1901 година насам широкият американски индекс S&P 500 се е повишавал средно със 7,2 на сто през годините, когато в Белия дом се е разпореждал демократ, и с едва 3,2 на сто, когато това е правил представител на републиканците.

Освен това от десетте години, през които се е наблюдавал годишен спад на американските борси от 1970 година досега, цели седем попадат в периоди на управление на републиканците и едва 3 – на демократите.

Още по-категорично говори представената от Bespoke Investment Group статистика, според която в периодите на пълно управление на демократите (мнозинство в двете камари на парламента и президент) S&P 500 се е повишавал с 14,7 на сто. Повод за надежда в случая дава фактът, че ако Барак Обама поеме контрола върху Белия дом, демократите ще имат цялата власт в САЩ.

В тази насока повод за известен оптимизъм има и при победа на предендента на републиканците Джон Маккейн. В осемте случая, когато републиканците са имали президент, а демократите са контролирали Конгреса, индексът се е повишавал със 7,4 на сто средно годишно.

Като цяло от 1970 г. досега е имало общо 28 години на позитивни движения на индексите, като 19 от тях са преминали с поделена власт върху президентската институция и законодателната власт между републиканци и демократи. 

Всичко за изборите в САЩ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 05.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още