IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Юрген Фичен: Икономиката ще се нормализира след средата на 2009 г.

България е в изключително изгодна позиция заради валутния борд, смята един от членовете на УС на Deutsche Bank

20:11 | 04.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Deutsche Bank
Снимка: Deutsche Bank

България посреща глобалната криза в изгодна позиция заради сигурността, която валутния борд дава на страната ни, заяви Юрген Фичен, член на УС на Deutsche Bank на публична лекция, организирана от Българската академия на науките.

„В ситуация на глобална финансова криза България се справя добре и това е знак за силата на вашата икономика. Същевременно страната ви е част от глобалния бизнес и няма как да остане изолиран остров от случващото се на финансовите пазари. Вече се разделяме с илюзията, че предстоящата втора вълна на кризата, подобно на първата, ще подмине развиващите се пазари в това число и България“, заяви Фичен.

В момента усилията на България трябва да бъдат насочени към запазване нивото на конкурентоспособност, повишаване качеството на работната ръка, подобряване на инфраструктурата, смята специалистът. Причината за това е, че така ще бъдат осигурени нови перспективи за страната ни, тъй като „с развитието на кризата ще има компании в Западна Европа, които ще обмислят нови възможности за преместване на бизнеса си в страни с добра бизнес среда.”

Юрген Фичен представи анализа на Deutsche Bank за актуалната ситуация на финансовите пазари. Според него основната причина за възникването на финансовата криза е, че светът е обременен с твърде много дълг, за да осигури икономическия си растеж. „Като добавим и пълната липса на доверие между основните играчи, стигаме до ситуацията, в която се намира глобалната икономика в момента. Трябва да отбележим, че от началото на кризата през юли 2007 г. до този момент, загубеният потенциал е толкова голям, че първоначалният капитал, който е нужен, за да се възстанови доверието, надхвърля възможностите на частния сектор. Свидетели сме на усилията на правителствата да помогнат и да осигурят необходимия финансов ресурс, но обединението им не е знак за сила, а обратното“, каза Фичен.

По отношение на спасителните планове на някои правителства и все по-активната намеса на държавата в икономиката специалистът изрази мнение, че правителството не е добрият мениджър за бизнеса и развитието му трябва да бъде оставено в ръцете на частния сектор. От друга страна обаче „правителствата са тези, които трябва да дадат много ясни и строги правила за функциониране на финансовата система. И тук идва основният въпрос – колко бързо и на каква цена може да се възвърне доверието между финансовите институци“.

Това ще отнеме време, тъй като вече твърде много институции са въвлечени и твърде много процеси са в развитие. Неговото виждане е, че през втората половина на 2009 г. глобалната икономика ще се завърне към нормалното си функциониране. В някои страни обаче това ще отнеме значително повече време, тъй като ще зависи от състоянието на капиталовите им пазари.

„Всички сме наясно, че всяка финансова криза засяга и реалната икономика. Ето защо правителствата трябва да се съсредоточат върху мерките, които ще подкрепят реалния бизнес и ще осигурят нужните му финансови средства, за да продължи да функционира. Иначе може да ни очаква нещо далеч по-страшно - от рецесия да преминем в депресия“, обобщи Юрген Фичен.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още