IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола пак над 70 долара след скок от над 10 на сто*

Мощното отстъпление на американския долар и спекулациите, че Саудитска Арабия е понижила производството си, тласнаха котировките нагоре

19:28 | 04.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола пак над 70 долара след скок от над 10 на сто*

Цената на петрола регистрира силен ръст днес, като основните двигатли на поскъпването са два. От една страна подкрепа на котировките оказва силното отстъпление на американския долар, а от друга – спекулациите, че Саудитска Арабия е понижила производството си.

В рамките на днешния ден доларът отбелязва най-голямото дневно поевтиняване срещу еврото в цялата история на търговията с двете валути. Еврото поскъпна до 1,3018 EUR/USD в 7:20 часа българско време, което е първо покачване на курса на единната валута над 1,30 за последните десет дни. Тази нощ едно евро се търгуваше с около 5 цента по-евтино на нива около 1,2550 EUR/USD.

Отстъплението на американския долар се пренася върху стоковите борси, тъй като цените на суровините се котират в щатската валута, а продавачите целят компенсиране на загубата от валутните курсове. В резултат на борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през декември поскъпват с 10,66 на сто до 70,72 долара за барел.

На борсата в Лондон петролът от сорта Брент повиши цената си с 11,09 на сто до 67,19 долара за барел, след като сутринта котировките бяха паднали дори под границата от 60 долара за барел.

За ръста на котировките влияние оказаха и спекулациите, че Саудитска Арабия е понижила значително добива на петрол. Експертни оценки, цитирани от АР показват, че най-големият износител в света е свил предлагането си с около 900 хил. барела дневно спрямо върховите количества, изнесени през август.
 

*Актуално към 9:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още