IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите в САЩ приключиха със силен ръст сесията в изборния ден*

Активизирането на покупките в края на търговията доведе до ръстове от над 3 на сто за Dow Jones и 4 на сто за S&P 500

23:07 | 04.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите в САЩ приключиха със силен ръст сесията в изборния ден*

Днес американците са изправени пред избор на 44-тия си президент. Двамата кандидати за един от най-горещите постове в света са представителят на демократите Барак Обама и републиканецът Джон Маккейн. Предварителните прогнози сочат за победител Обама, което би го направило първия цветнокож президент в американската история.

Изборният ден в САЩ започна с доста голяма еуфория, като в някои части от страната опашките пред секциите са започнали да се трупат часове преди да бъдат отворени урните. Предварителните данни за резултатите на двамата кандидати се очаква да бъдат оповестени от социологическите агенции около полунощ българско време.

Търговията на американските борси започна доста позитивно, но постепенно еуфорията започва да напуска инвеститорите. В първите минути на сесията водещите индекси напреднаха с по над 2 на сто, като в последствие загубиха част от спечеленото. Към края на сесията обаче покупките се активизираха и индексите приключиха със силни повишения.

Широкият борсов индекс S&P 500 се повиши с 4,08 на сто (39,45 пункта) и приключи сесията при 1 005,75 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones напредна с 3,3 на сто до 9 625,28 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite добави 3,12 на сто до 1 780,12 пункта.

 

Това означава, че двата основни индекса на борсата в САЩ регистрират най-силния ден, в който се провеждат избори в страната за цялата си история. Първият ден, в който американският фондов пазар е работил в деня на изборите е бил през 1984 година, като от тогава средното повишение на S&P 500 възлиза на 0,3 на сто, предава Bloomberg.

На валутните пазари ситуацията е по-различна, като доларът буквално е смачкан от еврото с над 4 цента днес. Към 19:00 кросът евро/долар е при 1,2988. Зелените пари отстъпват и срешу британската лира, понижвайки се до 1,6060 GBP/USD. Въпреки това обаче се очаква ефектът от изборите върху курса на долара да остане краткотраен, като валутните дилъри прогнозират движение в негативна насока.

Всичко за изборите в САЩ 
 

**Актуално към 23:00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още