IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Европа регистрират повишения

Американските фючърси сочат към позитивна сесия отвъд океана

15:05 | 04.11.08 г.
Борсите в Европа регистрират повишения

Всички основни западноевропейски индекси регистрират ръстове до момента, водени от позитивни очаквания за бъдещите резултати на компаниите. Борсовият ръст в Европа заедно с ралито на азиатските акции по-рано днес изпрати индекса Morgan Stanely MSCI World с 1,4 на сто по-високо от вчера до ниво от 975 пункта.

DJ Stoxx 600, включващ 600-те най-големи компании в Европа, добави 2,7 на сто, което беше 6-то поредно повишение за бенчмарка.

Според анализатори, цитирани от Bloomberg, държавните интервенции в икономиката започват да дават резултати и това носи позитивизъм на пазарите. Наливането на ликвидност от страна на правителствата и централните банки облекчи ликвидните проблеми и това се видя в спада на междубанковите лихви.

Английският бенчмарк FTSE 100 се повишава с 2,37 на сто (81 пункта) до 2 691 пункта. Индексът на най-голямата европейска икономика, немският DAX, добави 2,2 на сто и последно се котираше на 5 137 пункта. Френските, швейцарските и испанските акции също регистрираха повишения от около 3 на сто.

Повечето пазари в Източна Европа също регистрираха ръстове с изключение на тези в Латвия и Литва. Латвийският бенчмарк OMX Riga остава почти непроменен на ниво от 374 пункта, а литовският Lithuania NSEL 30 пада с 1,42 на сто до момента.

Оптимизмът в Азия и в Европа до момента се очертава да се пренесе отвъд океана в деня на президентските избори. Фючърсите върху американските индекси се повишават до момента. Договорите върху индустриалния бенчмарк Dow Jones добавиха 2,38 на сто (222 пункта) до 9 554 пункта, а тези върху S&P 500 и Nasdaq - около 2,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още