IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствената активност в САЩ на най-ниско ниво от 26 години

Резултатът е най-ниският от септември 1982 г. Индексът бележи спад от цели 11 пункта за последните два месеца

19:46 | 03.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Производствената активност в САЩ на най-ниско ниво от 26 години

Производствената активност в САЩ се е забавила значително през октомври, достигайки най-ниско ниво от 26 години, показаха официални статистически данни от страната, цитирани от Ройтерс.

„Това е доста мрачна информация, която идва да покаже, че чисто и просто се намираме в рецесия”, коментира Робърт Макинтош, главен икономист в Eaton Vance. „Това, което трябва да се запитаме, е колко време ще продължи това положение. Къде е тази група от икономисти, натоварени с това да заявят, че има рецесия? Защо не казват нищо?”.

Според обявените днес данни индексът на производствената активност, изготвян от Института за управление на доставките, е паднал до 38,9 пункта от 43,5 пункта за септември, което е доста под очакваното от анализаторите ниво от 41,5 пункта. Резултатът е най-ниският от септември 1982 г.

„Когато са достигнати нива, близки до ранните 1980 г., не може да бъдем много оптимистично настроени в краткосрочен план”, казва пред MarketWatch Джоел Наров, президент на Naroff Economic Advisors.

Нива на индекса под 50% показват, че повечето фирми в страната бележат спад вместо растеж. Индикаторът се изготвя на базата на информация, събирана от мениджърите за това дали бизнесът им се развива по-добре или по-зле спрямо предходния месец и спрямо същия месец на предходната година.

През септември също бе отбелязано понижение – до 43,5 пункта спрямо 49,9 пункта за август. Като резултат спадът за два месеца възлиза на цели 11 пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още