IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

РусАл затваря завода си за алуминий в Украйна

Производството ще бъде спряно „до решаване на въпроса с цените на електроенергията и подобряване на ситуацията на световните финансови пазари"

16:57 | 03.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
РусАл затваря завода си за алуминий в Украйна

Руската компания РусАл на милиардера Олег Дерипаска, която е най-големият производител в света на алуминий, започна спиране на производството си в Запорожкия завод и комплекса за алуминиев окис в Украйна, съобщава Bloomberg. 

Причината е оскъпяването на електроенергията и падането на цените на металите, което прави производството неизгодно. В Украйна РусАл произвежда годишно 113 хил. т алуминии и 265 т алуминиев окис.

Украинските цени на електроенергията, които са едни от най-високите в света, възпрепятстват интензивното производство на алуминий, коментират от РусАл решението си. Производството ще бъде спряно „до решаване на въпроса с цените на електроенергията и подобряване на ситуацията на световните финансови пазари”, отбелязват от компанията.

Електроенергията представлява 48% от себестойността на произвеждания в украинското поделение на руската компания алуминий, а неговата цена за последните 4 месеца е паднала с една трета. Само на 31 октомври цената на алуминия с незабавна доставка на стоковите борси в света е паднала с 0,9%.

На първия етап от спирането на завода на РусАл в Украйна без работа ще останат около 130 човека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още