IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Commerzbank ще получи 8,2 млрд. евро от спасителния фонд за немските банки

Компанията е отчела загуба от 285 млн. евро за третото тримесечие

13:42 | 03.11.08 г.
Commerzbank ще получи 8,2 млрд. евро от спасителния фонд за немските банки

Втората по големина банка в Германия, Commerzbank AG, ще получи капиталова инжекция от 8,2 млрд. евро от германското правителство, след като отчете загуба за третото тримесечие, пише Bloomberg.

От банката съобщиха, че ще се възползват от спасителния пакет от 500 млрд. евро с цел „укрепване на капиталовата база“. Компанията е отчела чиста загуба от 285 млн. евро за третото тримесечие. За сравнение преди една година печалбата след данъци е била 339 млн. евро.

Банката, която през август се съгласи да купи Dresdner Bank от Allianz SE, ще получи освен това и финансиране от около 15 млрд. евро. Правителствената помощ няма да доведе до разводняване на капитала, казват от банката. Като част от споразумението, Commerzbank няма да изплаща дивиденти през 2009 и 2010 г. и ще постави таван от 500 хил. евро за възнаграждението на главния изпълнителен директор Мартин Блесинг.

„Размерът на необходимата капиталова инжекция доказва слабостта на капиталовата база на Commerzbank“, казва Конрад Бекер, анализатор от Merck Finck & Co. „Положителният аспект е, че Commerzbank е намерила начин да набере капитал, без да е необходимо да предоговаря придобиването на Dresdner от Allianz.“, смята още той.

Акциите на банката поскъпнаха с 89 цента, или с 11%, към 9:38 ч. днес във Франкфурт, оценявайки компанията на 6,7 млрд. евро. Стойността на акциите тази година се е понижила с 65% в сравнение с 54% спад в индекса на Bloomberg за европейските банки и финансовите услуги, в който участват 69 банки.

След като фалитът на Lehman Brothers през септември замразява кредитните пазари, финансови компании като UBS AG в Цюрих и базираната в Ню Йорк Citigroup Inc е трябвало да приемат държавна помощ. Френската Societe Generale SA, която получава 1,7 млрд. евро от френската държава, днес е съобщила за 84% спад в печалбата през третото тримесечие.

Изпълнителният директор на най-голямата германска банка Deutsche Bank AG Йозеф Акерман, е заявил, че компанията няма да се възползва от спасителния фонд. Банката е отчела „изненадваща“ печалба за третото тримесечие, след като нови счетоводни закони й позволяват да вписва по-малко понижения в стойността на активите.

От Commerzbank казват, че правителството няма да стане акционер и няма да внедри свой представител в борда на директорите. Държавните средства ще бъдат предоставени на два транша от 1,4 млрд. евро всеки, с 8,5% лихвен процент за първата вноска и 5,5% - за втората.

Commerzbank е втората публична банка в Германия след Hypo Real Estate, която търси помощ от спасителния пакет. Планът, който е одобрен от Парламента в Германия на 17-ти октомври, визира 400 млрд. евро за гарантиране на кредити и до 80 млрд евро за рекапитализация на банките.

В края на октомври Европейската комисия също даде своето съгласие за изпълнението на плана.

Вторият най-голям германски кредитор, собственост на държавата - Bayerische Landesbank, е помолил за 5,4 млрд. евро от фонда миналия месец. Единствената германска държавна банка, която частично е притежавана от частни инвеститори, HSH Nordbank AG, и държавната WestLB AG също са заявили намерението си да ползват средства от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още