IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лош момент за стачка в Германия, синдикатите обаче не отстъпват

Очаква се над 130 хил. служители в 200 предприятия да прекъсват за известно време работата си в следващите 10 дни

11:01 | 03.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Лош момент за стачка в Германия, синдикатите обаче не отстъпват

Промишлената индустрия на Германия е изправена пред възможността за вълна от стачки от днес, след като най-влиятелният профсъюз в страната отхвърли предложението на работодателите относно заплатите като „обидно“ и „лоша шега“, съобщи Financial Times.

Очаква се над 130 хил. служители в 200 предприятия да прекъсват за известно време работата си в следващите 10 дни в опит да принудят работодателите да изпълнят искането на синдиката IG Metall за увеличение на заплатите с 8 на сто.

Първата стачна вълна стачки беше в събота, когато над 8000 работници нощна смяна са спрели работата си.

Ескалацията на стачните действия в крайна сметка може да застраши работните места, предупреди вчера Мартин Канегисер, председател на асоциацията на работодателите Gesamtmetall. Миналата седмица Gesamtmetall предложи увеличение на заплатите с 2,1 на сто следващата година.

Сблъсъкът между двете страни е предварителна проверка за това до каква степен заплащането на работниците в промишления сектор в Европа ще бъде засегнато от финансовата криза. Спорът ще бъде следен отблизо и от други браншове.

Според анализатори искането за увеличение на заплатите, което засяга 3,6 млн. работници в сектора, е отправено в неудобно за IG Metall време. Скоро след като синдикатът представи изискванията си през септември, колапсът на Lehman Brothers срина финансовите пазари, което доведе и до наскоро обявения спасителен план на немското правителство на стойност 500 млрд. евро.

Оттогава ръстът на броя работни места в металната промишленост е в застой, работодателите започнаха да съкращават служителите на непълен работен ден, а производителите на коли, които дават близо едно от всеки седем работни места в страната, обявиха временни прекъсвания на работата заради намаляващите поръчки.

От синдикатите обаче отказаха да преразгледат исканията си с аргумента, че обикновените служители не трябва да бъдат „наказвани“ за грешките на богатите финансисти.

Все пак експертите смятат, че е възможно разрешение на спора преди края на този месец, тъй като има признаци, че синдикатите започват да отстъпват до известна степен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още