IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Societe General успява да остане на печалба през третото тримесечие

Положителният финансов резултат е с 84 на сто по-нисък от миналогодишния заради значителни загуби от инвестиционно банкиране

11:05 | 03.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Societe General успява да остане на печалба през третото тримесечие

Френската банка Societe Generale отчита спад на печалбата от 83,7 на сто за третото тримесечие до едва 183 млн. евро. Въпреки това новината се приема за положителна, тъй като въпреки кризата финансовата институция е постигнала печалба от дейността си.

Основна роля за спада на печалбата е изиграл отрицателният резултат на подразделението за корпоративно и инвестиционно банкиране, който е донесъл загуба от 244 млн. евро, съобщава Ройтерс. Ключовото събитие в тази насока е банкрутът на Lehman Brothers, който, заедно с останалите отписвания на активи, е довел до загуба от 1,21 млрд. евро.

Ако бъдат изключени негативните ефекти от отписванията на активи, банката е щяла да отчете печалба от около 1 млрд. евро, което точно съвпада с предварително заложените прогнози на ръководителите на институцията.

Societe Generale е първата от топ пет на френските банки, която публикува резултатите си за деветмесечието. Най-голямата финансова институция в страната BNP Paribas трябва да направи това на 5 ноевмри, а Credit Agricole – на 13 ноември.

За слабите данни на банката влияние е оказал и брокерският скандал от началото на годината, когато неоторизирани сделки на брокера Жером Кервиел донесоха загуба от 4,9 млрд. евро на Societe Generale.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 03.11.08 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още