IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските акции на зелено, S&P 500 с 10 на сто седмичен ръст

Акциите на JPMorgan Chase спечелиха 9,7 на сто след предприетите стъпки за подпомагане на проблемни ипотеки

22:40 | 31.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските акции на зелено, S&P 500 с 10 на сто седмичен ръст

Щатските акции поскъпнаха, с което седмичният им ръст стана най-големият от 1974 г. насам, след като JPMorgan Chase предприе действия за справяне с проблемните ипотеки, междубанковите лихви се понижиха, а печалбите на компаниите извън финансовия сектор нараснаха четири пъти по-бързо, отколкото през предходното тримесечие.

Акциите на JPMorgan Chase спечелиха 9,7 на сто, след като от банката заявиха, че ипотеката на нито един от клиентите на банката няма да обявена за просрочена в следващите 90 дни, докато компанията не намери начин да улесни плащанията по проблемните си ипотеки на стойност 110 млрд. долара.

Банката, която преди две седмици получи капиталова инжекция от 25 млрд. долара от правителството, ще проучи кредитите и може да постигне споразумение за намаляване на лихвите или на сумата на главницата. Освен това ще бъдат открити 24 консултантски центъра в регионите в високо ниво на неизпълнение на задълженията.

Очаква се програмата на JPMorgan да помогне на 400 хил. домакинства с кредити на обща стойност 70 млрд. долара през следващите две години. Други 250 хил. семейства с ипотеки на обща стойност 40 млрд. долара вече са били подпомогнати по съществуващи програми за промяна на условията по кредитите.

Индексът Standard & Poor's 500 нарасна с 1,5 на сто до 968,75 пункта, Dow Jones Industrial Average добави 1,6 на сто до 9325,01 пункта, а Nasdaq – 1,3 на сто до 1720,95 пункта.

Ръстът на S&P 500 с 10 на сто тази седмица обаче не е достатъчен да компенсира загубата от началото на месеца вследствие на сигналите за продължаващо влошаване на световната икономика и на замразяването на кредитния пазар. Спадът на бенчмарка за октомври възлиза на 17 на сто, което е най-силно месечно понижение от 1987 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още