IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на американските държавни облигации се повишиха

Според анализатори доходността на 10-годишните книжа ще падне до 3,4 на сто до края на годината

17:51 | 31.10.08 г.
Цените на американските държавни облигации се повишиха

Американските държавни облигации се повишиха след доклада на търговското министерство за спад в потребителските разходи. Двегодишните държавни облигации регистрират най-високото си месечно повишение от февруари насам.

Тъй като американските държавни облигации се считат за една от най-сигурните инвестиции, когато има негативни икономически новини, цените им най-често се повишават. Именно това стана и днес след данните на търговското министерство, които показаха спад в потребителските разходи през септември с 0,3 на сто. Спадът беше по-голям от експертните очаквания.

Тъй като облигациите са с фиксирано купонно плащане, ръст в техните цени е равносилен на спад в доходността им.

Така доходността на 10-годишните облигации се понижи с 11 базисни пункта до 3,85 на сто. Доходността на 30-годишните облигации падна до 4,31 на сто, а на 5-годишните - до 2,8 на сто.

Според прогнозите на Mizuho Asset Management, втората най-голяма банка в Япония, доходността на американския държавен дълг ще продължи да пада и до края на годината 10-годишните книжа ще носят на инвеститорите едва 3,4 на сто.

Цените на боновете може да се повишат още, ако Фед продължи с пониженията на лихвените проценти. В сряда Фед понижи лихвите до 1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още