IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото с най-голям месечен спад от 1983 г. насам

Царевицата и пшеницата също регистрират големи месечни загуби

15:26 | 31.10.08 г.
Златото с най-голям месечен спад от 1983 г. насам

Златото е на път да регистрира най-големия си месечен спад от 1983 година насам, след като мощното рали на долара през октомври намали привлекателността на ценния метал като хеджиращ инструмент срещу обезценяване на валутата.

От началото на месеца цените на златото са се понижили с 16 на сто, което е най-голямото им понижение от февруари 1983 година насам според данни на Bloombeg. Същевременно щатският доларов индекс, измерващ цената на долара спрямо шест основни валути, се повиши през месеца със 7,9 на сто, което е най-голямото покачване на индекса от 1992 година насам.

Днес златото на спот пазара се понижи с 0,65 на сто до 733,05 долара за тройуниця.

Според някои анализатори, ако глобалната икономика изпадне в рецесия, което пък доведе до дефлация, това може допълнително да понижи цените на златото.

Среброто също отстъпи днес. Към момента договорите с моментална доставка отстъпват с 2,76 на сто до 9,53 долара за тройунция.

Страховете от продължителна глобална рецесия понижават цените и на останалите суровини. Петролът регистрира най-голямото си месечно понижение, откакто е започнал да се търгува на борсовите пазари през 1983 година, а търсенето на земеделските суровини намаля.

Месечният спад в цените на пшеницата бе най-големият от 22 години насам. Днес пшеницата отстъпи с 1,08 на сто до 5,32 долара за бушел, което направи общия месечен спад на суровината над 21 на сто. Това е най-големият месечен спад в цените на пшеницата от февруари 1986 година.

Царевицата също се понижи днес въпреки прогнозите на Международната асоциация за зърнени култури, че добивът на царевица ще намалее през 2009. Според данните на асоциацията световният добив на царевица ще намалее с 1,8 на сто до 773 млн. тона от досегашните 787 млн. тона годишно.

Цените на царевицата се понижиха с 1,13 на сто до 4,04 долара за бушел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още