IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румъния: Няма да заменим Набуко с Южен Поток, изнудват България с нас

Румънският президент заяви, че не е дал на никого мандат за преговори за участие на страната в Южен поток

13:35 | 31.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Румъния: Няма да заменим Набуко с Южен Поток, изнудват България с нас

“Който и да си мисли, че може да извива ръцете на България с твърдението, че иска Румъния за проекта „Южен поток“, ни смята за глупаци”, е заявил румънският президент Траян Бъсеску, цитиран от агенция Mediafax.

Румъния няма намерение да се откаже от проекта за газопровода Набуко в полза на конкурентния „Южен поток“, твърди Бъсеску. По думите му той не е дал на никого мандат за водене на преговори за евентуално участие на Румъния в проекта „Южен поток“.

Румънският държавен газопроводен оператор Transgaz, производителят на газ Romgaz и руската Газпром са провели разговори в сряда за евентуално сътрудничество в съхранението на газ в Румъния и в развитието на съществуващия капацитет за пренос на газ на страната и създаването на нов.

Миналата седмица икономическият министър на Румъния Варуян Восганян заяви, че страната е готова да подкрепи строителството както на Набуко, така и на Южен поток.

Южен поток се смята за конкурент на подкрепяния от ЕС проект Набуко, който ще пренася газ от региона на Каспийско море до Централна Европа, заобикаляйки Русия.

В началото на миналата седмица руският вестник Комерсант съобщи, че ръководителят на Газпром Алексей Милер е провел в Москва преговори с ръководителите на румънските компании Transgaz и Romgaz, на които е ставало въпрос за привличане на Румъния към проекта „Южен поток” и възможността тя да замени България в проекта.

Според изданието желанието на Газпром да измени маршрута на планирания газопровод, свидетелствало за това, че по пътя на реализацията на проекта са възникнали сериозни проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още