IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украинският бизнесмен Жеваго може да остане без депутатско място

Украинският парламент обикновено подкрепя предложенията за лишаване от депутатски пълномощия на депутати, заели длъжности в търговски компании

12:47 | 31.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Украинският бизнесмен Жеваго може да остане без депутатско място

Върховната Рада (парламентът на Украйна) скоро ще разгледа въпроса за лишаване от депутатски мандат на Константин Жеваго (известен у нас с провалените си амбиции за закупуване на Кремиковци), съобщава украинското издание на „Комерсант”.

Причината е, че от 30 октомври Жеваго, който е основният собственик на металургичната компания Ferrexpo и един от най-богатите хора в Украйна, е заел поста на главен изпълнителен директор, за да се концентрира върху управлението на бизнеса в режим на икономия на средства. Преди няколко дни от свои източници Investor.bg научи, че Жеваго се е разделил с 25% от компанията си, купени от инвестиционен фонд на цена, равна на печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA).

Депутати са коментирали, че ще проучат въпроса каква нова ръководна длъжност е заел Жеваго и дали тя е на обществени начала, или не. По думите на друг депутат парламентът обикновено подкрепя предложенията за лишаване от депутатски пълномощия на народни представители, заели длъжности в търговски компании.

Източник, близък до компанията Ferrexpo, е коментирал, че „Жеваго би бил готов за такъв развой на нещата, защото в условията на криза той е принуден активно да се занимава с бизнеса си. Източникът е допълнил, че според прогнозите „кризата в металургичния отрасъл ще приключи до пролетта, когато ще има избори за нова Върховна Рада и тогава Жеваго отново ще се кандидатира за депутат - и ако бъде избран, ще назначи друг топ-мениджър на Ferrexpo”.

От бранша пък коментират, че ако до два-три месеца кризата не приключи, Жеваго ще бъде принуден да пожертва депутатския си мандат и да се посвети изцяло на бизнеса в металургията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още