IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британската Barclays си осигури 11,8 млрд. долара от Близкия Изток*

Правителствата на няколко арабски държави са в преговори да закупят дял от банката, чиито акции се срутиха с 40% за месец

10:09 | 31.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Британската Barclays си осигури 11,8 млрд. долара от Близкия Изток*

Британската банка Barclays съобщи, че е договорила набирането на 7,3 млрд. лири (11,8 млрд. долара) от група инвеститори от Близкия Изток, сред които са правителствата на Абу Даби и Катар. На въпросните инвеститори ще бъдат продадени акции за 5,8 млрд. паунда, а още 1,5 млрд. ще бъдат набавени от други източници, съобщават от институцията.

По-рано днес беше съобщено, че банката е в процес на преговори за получаване на финансова инжекция от 6 млрд. лири (9,7 млрд. долара) от правителства на държави от Близкия Изток, като информацията беше разпространена от Financial Times, които се позоваха на хора, близки с процеса на разговори. Разговорите между ръководителите на Barclays и инвеститорите са се провели през изминалата нощ и се очакваше да бъде направено официално съобщение. Самото споразумение ще бъде сключено на по-късен етап или ще бъде подписано през уикенда, смятат от FT.

Според запознати осигуряването на необходимите средства ще помогне на Barclays да избегне необходимостта да се обърне за помощ към британското правителство. Това, от своя страна, би подкрепило имиджа на финансовата институция и доверието в нея.

Към момента лондонската банка трябва да си осигури 6,5 млрд. паунда, за да посрещне изискванията за кешови резерви във Великобритания. За тази цел правителството е създало фонд със средства в размер на 37 млрд. паунда, от който вече се възползват някои от големите конкуренти на Barclays - Royal Bank of Scotland Plc, Lloyds TSB Group Plc и HBOS Plc.

От началото на месеца акциите на Barclays са понижили стойността си с 40 на сто.

*Актуално към 10:20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още