IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола отново тръгна надолу

Според повечето анализатори обаче цените ще се покачат през следващата седмица

09:17 | 31.10.08 г.
Цената на петрола отново тръгна надолу

Цените на петролните фючърси отново се понижиха в края на месеца и ако тази тенденция се запази, петролът ще регистрира най-големия си месечен спад от началото на борсовата търговия със суровината през 1983 г. Основните причини за голямото понижение на петрола са притесненията, че светът ще изпадне в глобална рецесия, което неминуемо ще има сериозен ефект върху потреблението на горивото.

Новината за свиването на американската икономика за третото тримесечие също повлия негативно на черното злато. Според доклад на енергийното министерство на САЩ  потреблението на горива в страната е намаляло на годишна база с 8,9 на сто през август.

Фючърсите за доставка на лек суров петрол през декември се понижиха с 2,59 на сто до 64,25 долара за барел. Така от началото на октомври договорите са регистрирали спад от 36 на сто. До момента най-големият месечен спад в цените на черното злато е отчетен през февруари 1986 г., когато договорите паднаха с 30 на сто.

Лондонският сорт Брент се понижи още повече днес. Фючърсите с доставка през декември паднаха с 3,08 на сто до 61,75 долара за барел.

Според анализатори на Bloomberg действията на централните банки през този месец ще дадат резултати и петролът ще се повиши. След като САЩ, Китай и Япония понижиха лихвените си проценти, икономистите смятат, че това ще стимулира икономиката, което на свой ред ще помогне и на потреблението на петрол.

16 от 28-те запитани от Bloomberg специалисти (57 на сто) прогнозират ръст на цените на черното злато до 7 ноември. 6 от запитаните очакват още спадове, а останалите смятат, че няма да има значителни движения в която и да било посока.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още