IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС одобри и спасителните планове на Швеция и Португалия

Спасителните планове трябва да са ограничени във времето и обсега си и не трябва да дискриминират чуждестранните банки

16:35 | 30.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС одобри и спасителните планове на Швеция и Португалия

Европейската комисия одобри пакетите от мерки, които Швеция и Португалия планират за защита на финансовите си системи в условията на световната криза, съобщи Deutsche Welle.

Плановете и на двете страни няма да нарушат правилата за конкурентоспособност, аргументират се от комисията.

Пакетът мерки на Швеция включва отпускането на 1,5 трлн. шведски крони (153,8 млрд. евро) за гарантиране на задължения на банки и други финансови институции. Планът на Португалия предвижда подобри държавни гаранции на стойност 20 млрд. евро.

Комисията е издала ясни правила какво правителствата могат да правят и какво – не, за да защитят финансовите институции в страните си. Спасителните планове трябва да са ограничени във времето и обсега си и не трябва да дискриминират чуждестранните банки, опериращи в дадената страна.

Освен това отпускането на средствата трябва да бъде последвано от структурни регулации за финансовия сектор като цяло. Парите не трябва да се използват от бенефициентите за привличане на нов бизнес.

ЕК вече одобри спасителните планове на Великобритания, Дания, Германия и Ирландия, като все още разглежда тези на Франция, Испания и други страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още