IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руските петролни компании очакват цени на петрола 45-70 долара за 2009

Възможни са съкращения на инвестиционните програми на компаниите в сектора

14:44 | 30.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Руските петролни компании очакват цени на петрола 45-70 долара за 2009

Големите руски петролни компании залагат в бюджетите си за 2009 г. цени на петрола на рамките на 45-70 долара за барел и се готвят за коригиране на инвестиционните си програми, съобщи вестник „Ведомости”.

Лукойл разработва три варианта на бюджета си, съответно при цени от около 80 долара, 60 долара и 40 долара за барел, като очакванията са по-скоро за 80 долара за барел, е казал на специална конференция президентът на компанията Вагит Алекперов.

При всички случаи компанията ще има положителен финансов резултат, но инвестиционната програма за 2009 г. може да бъде съкратена в рамките на 8,6 млрд. долара спрямо 11 млрд. долара за тази година, е подчертал заместникът на Алекперов Леонид Федун.

Топ-мениджърите на ТНК-ВР и Газпром нефт залагат в бюджетите си за следващата година средни цени на петрола от около 70 долара за барел.

При запазване на сегашното данъчно облагане в Русия и настоящите цени на петрола, от Газпром нефт предвиждат съкращаване на инвестиционната си програма с 20-25% спрямо 2008 г.

Инвестиционната програма на ТНК-ВР, в зависимост от цените на петрола, през 2009 г. може да се запази на сегашното равнище от 4,5 млрд. долара или да намалее до 3,5 млрд. долара, са казали от ръководството й.

Песимистичната прогноза на гиганта Газпром предвижда средногодишни цени на петрола от 45 долара за барел, а неутралната – 59 долара за барел. От ръководството на концерна са уточнили, че всъщност са разработили тези варианти заради инвеститорите си, а техните прогнози са по-оптимистични.

Дори при 45 долара за барел петрол, от Газпром очакват EBITDA от порядъка на 32 млрд. долара, а при 59 долара за барел – 37 млрд. долара. Инвестиционната програма на Газпром, която окончателно ще бъде приета през декември, предвижда увеличение на разходите за 2009 г. с 9,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още