IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола скочи с 10 на сто за денонощие

Котировките отново минаха над 70 долара за барел, водени от очакванията че монетарните стимули ще подкрепят световния икономически растеж

08:38 | 30.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола скочи с 10 на сто за денонощие

Петролът продължи да поскъпва и днес, като за последното денонощие е повишил цената си с близо 10 на сто, тъй като агресивните действия по редукция на лихвените проценти във водещите икономики дават повод на пазарите да очакват стимулиране на икономическия растеж.

След като вчера две от най-големите държави-потребителки на петрол - САЩ и Китай, смъкнаха основните си лихви, рисковите апетити започнаха да се завръщат както на фондовите, така и на стоковите борси. В Америка Федералният резерв понижи лихвата с една трета от 1,5 на 1,0 на сто, а в Китай редукцията беше от 6,93 на 6,66 на сто.

За поскъпването на суровината роля изиграха още две ключови събития. Едното е свързано с очакванията, че ОПЕК ще има нова извънредна среща за обсъждане на количеството на доставките в близките седмици. Другото са данните за петролните запаси на САЩ, които показаха доста по-малък от прогнозирания ръст.

В резултат цената на суровия петрол с доставка през декември скочи със 7,6 на сто по време на борсовата сесия в САЩ до 67,50 долара за барел, като по този начин повишението на котировките от последните две сесии надхвърли 11 на сто. На електронната платформа на борсата в Ню Йорк черното злато продължи да поскъпва и към момента добавя нови 4,3 на сто до 70,40 долара за барел в азиатската търговия.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта Брент поскъпна с цели 5,18 долара до 65,47 долара за барел в края на сесията. В часовете на електронна търговия котировките напредват с още 4 на сто и по време на азиатската сесия барел Брент с доставка през декември се котира по 68,10 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още