IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Българите потребяват ресурси, сякаш разполагат с 1,3 „планети Земя”

Светът е тръгнал към „екологична кредитна криза“, защото използва с една трета повече ресурси, отколкото планетата може да възпроизведе

14:27 | 29.10.08 г.
Българите потребяват ресурси, сякаш разполагат с 1,3 „планети Земя”

Светът е тръгнал към „екологична кредитна криза“, тъй като в момента използва с една трета повече ресурси, отколкото планетата може да възпроизведе. Това е основният извод от доклада „Жива планета 2008” на международната природозащитна организация WWF.

Докладът показва, че над три четвърти от хората по света живеят в държави, които са „екологични длъжници”, защото националната консумация надвишава биологичния капацитет на страната им.

„Ако продължаваме да живеем по този начин, през 2030 г. ще ни е необходим еквивалента на две планети, за да поддържаме начина си на живот”, се казва още в доклада.

САЩ и Китай са държавите с най-висок национален отпечатък върху планетата, като всяка от тях изразходва по около 21% от световния биокапацитет. Заради разликата в жителите обаче на американците са необходими 4,5 „планети Земя”, за да поддържат начина си на живот, докато на китайците е достатъчна и една „планета”.

Българите потребяват ресурси все едно, че разполагат с 1,3 „планети Земя”, а чехите – с 2,5 планети, се посочва в съобщение на WWF.

Световното природно богатство и разнообразие продължават да намаляват и все повече държави са в състояние на постоянна или сезонна водна криза.

„Светът се бори с последствията от надценяването на финансовите си активи, но предстои много по-сериозна криза – екологичната кредитна криза, причинена от подценяване на екологичните активи, които са в основата на живота и благоденствието”, каза генералният директор на WWF Джеймс Лийп.

Докладът показва, че като цяло светът може да постигне намаляване на емисиите парникови газове с 60 до 80 на сто към 2050 г. с използването на енергоспестяващи технологии и възобновяеми енергийни източници.

Докладът сочи, че нараства световния недостиг на вода, който ще се задълбочи с промените в климата. България също е изправена пред сериозни проблеми с водните ресурси. Те могат да бъдат ограничени с прости методи като опазване на водоизточниците и по-рационално използване на водата.

Докладът се публикува веднъж на две години от 1998 г. насам и е разработен заедно с Лондонското зоологическо дружество и мрежата „Глобъл Футпринт”.

Последният доклад „Жива планета” от 2006 г. показваше, че светът използва с една четвърт повече ресурси, отколкото планетата може да възстанови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 19.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още