IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Исландска нискобюджетна авиокомпания фалира заради кризата

Финансирането на програмата за преструктуриране на Sterling Airways е било спряно заради финансовата криза

10:12 | 29.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Исландска нискобюджетна авиокомпания фалира заради кризата

Нискобюджетната авиокомпания Sterling Airways A/S ще потърси днес защита от фалит вследствие на финансовата криза, съобщи International Herald Tribune.

Базираната в Дания компания, която е исландска собственост, не е успяла да получи финансиране за програмата си за преструктуриране заради колапса на финансовата система в Исландия.

„През последните няколко седмици ръководството, Бордът на директорите и акционерите на Sterling Airlines A/S водиха битка за запазване на компанията“, се казва в съобщение на сайта на превозвача. „За съжаление обаче изходът не е положителен и ние решихме да обявим банкрут“.

Sterling няма да има възможност да върне парите на клиентите си, които са купили билети чрез сайта на компанията.

Превозвачът, който е собственост на исландската Northern Travel Holding, извършва нискотарифни полети между скандинавските страни, както и от Скандинавия до редица дестинации в Европа.

От компанията поясняват, че са били засегнати през 2007 г. от забавянето на пазара и растящите цени на горивата и са започнали да трупат големи загуби тази година. Затова превозвачът въведе програма за преструктуриране с цел намаляване на полетите и персонала, като тя трябваше да се реализира изцяло следващата година.

Финансирането на програмата обаче спря, след като Northern Travel Holding беше засегнат от кризата в банковата система на Исландия.

Авиокомпанията е водила преговори с няколко евентуални инвеститора, но не е било постигнато споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още