IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Белият дом към банките: Започвайте да кредитирате

Правителството призовава финансовите институции да престанат да задържат държавната помощ

21:10 | 28.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Белият дом към банките: Започвайте да кредитирате

Белият дом отправи официален призив към финансовите институции в САЩ, които са се възползвали от правителствената помощ, да започнат да отпускат кредити и да престанат да задържат средствата при себе си.

„Опитваме се да накараме банките да правят това, което те трябва да правят – да подкрепят финансовата система на Америка. Банките съществуват, за да отпускат кредити“, се казва в съобщение на прес-службата на Белия дом, цитирано от АР.

Въпреки че правителството има ограничения относно възможностите си за натиск върху банките, които са обект на регулации от щатските правителства. Според говорителката на Белия дом Дейна Перино „властите ще наблюдават ситуацията много внимателно и ще работят с банките“.

Начинът, по който печелят банките е като отпускат кредити. В този аспект от тях зависи да направят крачка напред и да започнат да използват предоставените им средства, се казва още в съобщението. Говорителката на Белия дом казва още, че на пазара вече се наблюдават доказателства за отхлабване на кредитирането. Това обаче не било достатъчно за успокоение на фондовите борси или да помогне на малкия бизнес не само да расте, но и да продължава операциите си с наличните форми на финансови инструменти.

Според плановете на правителството, който беше одобрен от Конгреса и подписан от президента Буш, банките трябваше да получат 250 млрд. долара. 125 млрд. долара се очаква да бъдат предоставени на деветте най-големи банки в страната, а останалите да бъдат разпределени между други финансови институции.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още