IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ: Румъния не трябва да увеличава заплатите на учителите с 50%

Румъния води „близък диалог“ с фонда, но не иска заем, уточняват от международната финансова организация

16:44 | 28.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Румъния не трябва да увеличава заплатите на учителите с 50%

Румъния не бива да реализира увеличението на заплатите на учителите с 50 на сто и трябва да контролира другите разходи на правителството, за да се справи с глобалната финансова криза, цитира Bloomberg съобщение на Международния валутен фонд (МВФ).

Румъния води „близък диалог“ с фонда, но не иска заем, уточняват от международната финансова организация, която отпусна помощи на Украйна и Унгария.

МВФ се опитва да помогне на страните от Източна Европа, тъй като инвеститорите продават по-рисковите си активи на техните пазари. Фондът съветва Румъния по отношение на необходимите мерки за възстановяване на доверието в пазара, след като леята поевтиня по-силно от всяка друга европейска валута през последните пет дни.

Одобреното миналата седмица увеличение на разходите може да струва на правителството 0,75 на сто от брутния вътрешен продукт, смятат от МВФ. От фонда добавят, че ако това увеличение се разпростре върху всички държавни служители, то може да струва над 4 на сто от БВП за 2009 г.

В понеделник президентът на страната Траян Бъсеску се обяви в подкрепа на увеличение на заплатите на служителите в здравеопазването. Главният му политически опонент – премиерът Калин Търичану, контрира, че увеличението може да доведе до искания и стачки от страна на още държавни служители и съответно да разори бюджета за следващата година. Правителството оценява бюджетния дефицит на 7 на сто от БВП при целени 2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още