IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатори: МВФ подготвя 10 млрд. долара за Унгария

Предоставянето на тази помощ вероятно ще зависи от съкращването на публичните разходи

14:35 | 28.10.08 г.
Анализатори: МВФ подготвя 10 млрд. долара за Унгария

Смята се, че оповестеният вчера „значителен финансов пакет“, който Международният валутен фонд (МВФ) ще предостави на Унгария, ще възлезе на 10 млрд. долара, пише The Times.

От МВФ все още не са разкрили информация, свързана със споразумението с Унгария.

Спасителният пакет вероятно ще успокои опасенията, че Унгария ще се превърне в следващата Исландия. Ако се допусне колапса на икономиката на страна членка на Европейския съюз, това би имало катастрофални последици за целия регион, коментира изданието.

Предоставянето на тази помощ вероятно ще зависи от съкращаването на правителствените разходи, които са едни от най-високите в Европа като процент от брутния вътрешен продукт (БВП). „Със сигурност няма да е само финансов пакет, а ще е и политически пакет, което предполага още съкращения в публичните разходи и мерки за осигуряване на растеж“, казват от Citigroup.

Скоростта и мащабът на икономическите проблеми в Унгария изненадват мнозина, но икономиката в страната от години изпитва структурни проблеми. По време на комунистическото управление режимът за инвестиции в страната е бил най-либералният спрямо останалите страни в региона, което впоследствие, след рухването на комунизма, е допринесло за голям поток от чуждестранни инвеститори и скоро след това Унгария изживява икономически бум. Вече от дълго време обаче страната изостава от съседите си. Чуждестранните инвестиции отслабват, капиталът е започнал да изтича от страната много преди кредитната криза, често по посока на Словакия и Румъния.

Унгария има едни от най-високите данъчни ставки в региона, като доходите на 20% от работната сила се облагат с 80% данък. Работодателите плащат над 30% социални осигуровки, а данъчните регулации непрекъснато се променят, допринасяйки за несигурността, отбелязва изданието.

Правителството се опитва да включи повече данъкоплатци в системата, но секторът на сивата икономика все още се равнява на около 18% от БВП. Миналата година страната регистрира 1,1% икономически ръст – най-ниският за ЕС.

През 2007 г. страната слиза с осем позиции в индекса за възприятие на корупцията на Transparency International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още