IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

GM и Chrysler искат безпрецедентна помощ от правителството за сливането си

Решението на правителството относно исканите 10 млрд. долара може да бъде обявено още тази седмица

11:46 | 28.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
GM и Chrysler искат безпрецедентна помощ от правителството за сливането си

General Motors и Cerberus Capital Management са поискали от щатското правителство близо 10 млрд. долара под формата на безпрецедентен спасителен пакет за подкрепяне на сливането между GM и Chrysler LLC, съобщи Ройтерс, позовавайки се на запознати източници.

Правителственото финансиране ще включва около 3 млрд. долара срещу привилегировани акции в новата компания, е заявил единият от източниците, който обаче не е бил оторизиран да обсъжда публично преговорите.

Финансовото министерство обмисля искането за директна помощ за улесняване на сливането и решението може да стане известно още тази седмица, съобщиха малко по-рано други източници.

Инжекцията на стойност 3 млрд. долара в акции ще е приблизително еквивалентна на настоящата понижена пазарна капитализация на General Motors.

Според анализатори GM, Chrysler и Ford Motor са доведени до ръба на фалита от комбинацията от грешни мениджърски действия, забавящият се растеж на световната икономика и проблемите на кредитните пазари.

Като добавка към закупуването на пакета акции, компаниите искат от правителството да осигури подкрепа за сливането на GM и Chrysler, като придобие облигации за около 3 млрд. долара.

Последният компонент на предлагания пакет помощи ще бъде кредитна линия, която да включва закупуването от страна на правителството на ценни книжа, издадени от GM с цел да облекчи натиска върху ликвидността.

Комбинираната компания между GM и Chrysler би контролирала около една трета от пазара на превозни средства в САЩ и ще се изправи незабавно пред натиск да намали разходите в почти всеки аспект на дейността си, коментират анализатори.

Едно от условията за сливането обаче е компаниите да „пощадят“ колкото е възможно повече работни места, за да може сливането да получи по-широка политическа подкрепа и съответно – финансирането, необходимо за извършване на сделката, поясняват източниците на Ройтерс.

Правителството вече одобри програма на стойност 25 млрд. долара за осигуряване на нисколихвени заеми за автомобилната индустрия за реорганизация на производството за по-ефикасни енергийно коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още