IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизъм в Азия, акциите в Хонконг се изстреляха

Американските фючърси сочат към по-високо отваряне на щатските пазари

11:32 | 28.10.08 г.
Оптимизъм в Азия, акциите в Хонконг се изстреляха

Оптимизъм обхвана борсите в Азия и индексите се повишиха за пръв път от 4 дни насам. Японските книжа се повишиха след спада на йената, а хонконгският индекс Hang Seng се изстреля нагоре с над 14 на сто. Щатските фючърси също се повишиха.

Сред най-повишилите се компании бяха тези от финансовия и автомобилния сектор, чиито акции бяха обект на активни разпродажби през предходните сесии.

Индексът MSCI Asia Pacific, включващ най-големите компании в Азия, се повиши с 3,1 на сто до 77,55 пункта. През последните четири дни бенчмаркът загуби 19 на сто и вчера затвори на най-ниското си ниво от август 2003 година насам.

Според анализатори, цитирани от Bloomberg, акциите започват да стават апетитни за дългосрочни инвеститори, тъй като съотношението цена към фундамент е изгодно в момента.

Местните индекси също регистрираха ръстове. Японският Nikkei 225 се повиши с 6,41 на сто (459 пункта) до 7 621 пункта. Японските книжа бяха подкрепени от решението на регулаторите в страната да ограничат късите продажби. Първият спад на йената от 6 дни насам също помогна на японските компании, които са силно ориентирани към износ и скъпата йена намалява продажбите им в чужбина. Акциите на Toyota се повишиха със 7,8 на сто.

Най-много се повишиха хонконгските индекси, като основният бенчмарк Hang Seng регистрира ръст от 14,35 на сто (1 580 пункта) и последно бе при 12 596 пункта. Това е най-голямото еднодневно повишение на индекса от 1998 година насам. Днешният скок на индекса прекрати пет поредни негативни сесии за Hang Seng, през които той загуби 28 на сто.

Сред най-повишилите се акции бяха тези на HSBC, банката с втората най-голяма пазарна капитализация в света, които скочиха с 12 на сто.

Китайският бенчмарк CSI 300 се повиши по-умерено – 3,09 на сто (51 пункта) до 1 705 пункта.

Индексите на Тайван, Тайланд, Южна Корея и Сингапур регистрираха ръстове, докато тези в Австралия, Нова Зеландия, Индия и Индонезия се понижиха.

Оптимизмът в Азия повиши и американските фючърси, които сочат за по-високо отваряне на щатските акции. Фючърсите върху индекса Dow Jones се повишиха с 3,45 на сто, тези върху S&P 500 скочиха с 3,7 на сто, а тези върху Nasdaq с 3,53 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още