IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преките загуби от финансовата криза вече се оценяват на 2,8 трлн. долара

Възможно е трудностите на хедж фондовете да доведат до нова спирала на финансовата криза

10:59 | 28.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преките загуби от финансовата криза вече се оценяват на 2,8 трлн. долара

Преките загуби на световната икономика в резултат на настоящата финансова криза ще достигнат 2,8 трлн. долара, се казва в публикувания днес полугодишен „Стабилизационен доклад” на централната банка на Англия, цитиран от Итар-Тасс. Банката е удвоила прогнозата си за размера на загубите, в сравнение с оценката си от месец май.

Експертите на Английската централна банка отбелязват, че рисковете за световната финансова система се запазват, дори някои от тях имат тенденция към засилване.

Между секторите, които са заплашени от по-нататъшни сътресения, в доклада назовават инвестиционните хедж фондове. Сега те се намират в ситуация на остър недостиг на кредитни средства. Трудностите на хедж фондовете, които през последното десетилетие са станали една от важните съставни части на световния финансов пазар, е възможно да доведат до нова спирала на кризата във всички структури на световните финанси.

В кризисната зона се намират също и застрахователните компании, в чиито активи се намират значително количество ипотечни книжа от САЩ, които сега напълно са се обезценили, се отбелязва още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още