IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor's даде на Румъния "junk" рейтинг

Агенцията понижи рейтинга на северната ни съседка до BB+, което е една стъпка под инвестиционния рейтинг

21:17 | 27.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Standard & Poor's даде на Румъния "junk" рейтинг

Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на Румъния в чуждестранна валута от BBB- на BB+, което е една стъпка под инвестиционния рейтинг, или в графата на т.нар. „junk“ (дълг с висок риск), става ясно от съобщение на сайта на институцията.

„Понижението на рейтинга е обосновано от значителната задлъжнялост на частния сектор в страната и силната зависимост от външни капиталови потоци, които стават все по-несигурни. Политиците не взимат адекватни мерки по отношение на тези нарастващи икономически предизвикателства, а насочват вниманието си основно към предстоящите парламентарни избори“, се казва в доклада на S&P.

При липсата на адекватни контрациклични мерки, румънската икономика „прегрява“, подхранвана от ръста на кредитите ца частния сектор, които към края на септември бележат повишение от над 50% на годишна база. Свързаното с този процес значително нарастване на доходите води до раздуване на потреблението и увеличаване на дефицита по текущата сметка, отчитат от кредитната агенция.

„Затруднената глобална финансова позиция, съчетана с експанзионистичната фискална политика на румънското правителство увеличава рисковете за икономиката на страната“, се казва в доклада на S&P.

Перспективата за северната ни съседка според S&P остава негативна, като са възможни последващи понижения на кредитния рейтинг, в случай, че ситуацията се влоши и доведе до рязко свиване на икономическия растеж, изчерпване на валутните резерви и допълнително утежняване на фискалната позиция.

„Румъния е застрашена от сценарий на рязък спад в растежа, при който чуждестранните капиталови потоци се свиват, или дори стават отрицателни, което би наложило рязка промяна в икономическия климат и би довело до драстично влошаване на външните баланси и в държавната хазна. В допълнение би се материализирала и невъзможността на частния сектор да покрива задълженията си“, смята Марко Мрсник, анализатор в S&P.

„В обратния случай, румънската икономика и съответно нейната кредитоспособност биха намерили подкрепа, ако международната финансова позиции се стабилизира или се подобри управлението на бюджетните средства след изборите“, счита Мрсник.

Румънският президент Траян Басеску днес подкрепи исканията на медицинските служители за 50-процентно увеличение на заплатите, съобщава Bloomberg. Междувременно, Sed Lex, профсъюз, в който членуват над 100 хил. държавни служители, че ще започне стачка още този месец, ако не бъдат удовлетворени исканията им за увеличение на възнагражденията с 50 на сто.

Според настоящия финансов министър Варуян Восганян, одобрените от законодателите увеличения на държавните разходи ще увеличат бъджетния дефицит на страната до 7% от БВП през 2009 г. при планирани едва 2%.

Парламентарните избори в Румъния са насрочени за 30 ноември тази година, като в предизборната борба участват три основни конкурента – Националната либерална партия на настоящия министър-председател Калин Търчиану (който не подкрепя исканията за драстично увеличение на заплатите с аргумента, че ще влошат значително бюджета за следващата година), Либералната демократическа партия, която подкрепя Басеску и Социал-демократическата партия.

Според настоящия финансов министър Варуян Восганян, одобрените от законодателите увеличения на държавните разходи ще увеличат бъджетния дефицит на страната до 7% от БВП през 2009 г. при планирани едва 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още