IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кувейтската Gulf Bank със загуба от неизгодни сделки, масово се теглят пари

Това е първият сигнал за проблеми в банка от Персийския залив, търговията с акциите на Gulf Bank е била прекратена за втори ден

14:07 | 27.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Кувейтската Gulf Bank със загуба от неизгодни сделки, масово се теглят пари

Клиенти на втората по големина банка в Кувейт - Gulf Bank KSC, панически започнаха да изтеглят депозитите си, след като стана ясно, че финансовата институция е реализирала загуби от търговия с валутни деривативи, съобщи Bloomberg.

Това е първият сигнал за проблеми в банка от Персийския залив. Търговията с акциите на Gulf Bank е била прекратена за втори ден на борсата в Кувейт.

От банката на уточняват какъв е размерът на загубата, нито този на изтеглените депозити.

Централната банка на Кувейт ще гарантира депозитите в Gulf Bank, която остава платежоспособна след сключените сделки с валутни деривативни договори, цитира Kuwait News Agency финансовия министър Мустафа ал-Шимали. Така Кувейт ще стане втората страна в региона след Обединените арабски емирства, която гарантира депозитите в опит да върне доверието във финансовата система.

Загубата на Gulf Bank от неизгодните сделки може би е около 200 млн. динара (746 млн. долара), смята Ибрахим Дабдуб, главен изпълнителен директор на National Bank of Kuwait. Активите на Gulf Bank към края на март са били в размер на 5,09 млрд. динара, а депозитите – 3,2 млрд. динара, по данни на Bloomberg. Банката има 44 клона в Кувейт.

В ранната търговия бенчмарк индексът на Кувейт се понижи с 2,7 на сто до 9839,8 пункта, след като вчера загуби 3,5 на сто. От началото на годината спадът му възлиза на 22 на сто.

Централната банка ще предложи на парламента да приеме закон, който да гарантира депозитите в търговските банки в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още