IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мощен борсов спад в Азия

След спада в Азия щатските фючърси се понижават значително

12:03 | 27.10.08 г.
Мощен борсов спад в Азия

Пазарите в Азия отново се понижиха значително заради опасения, че кризата все още е далеч от своя край и компаниите ще намалят печалбите си. Инвеститорите остават скептични относно ефектите от правителствените интервенции и това понижава пазарите.

Индексът, включващ основните пазари в Азия, MSCI Asia Pacific изгуби 6,9 на сто днес и се понижи до 74,89 пункта. Само през този месец бенчмаркът е загубил 30 на сто и към момента компаниите в индекса се търгуват на съотношение P/B 1. По тази характеристика азиатските акции са по-евтини от американските предвид съотношение P/B на компаниите в S&P 500 от 1,7, по данни на Bloomberg.

Местните индекси също регистрираха понижения. Японските акции се понижиха до най-ниското им ниво от 1982 година насам. Широкият индекс Nikkei 225 отстъпи с 6,36 на сто (486 пункта) до 7 162 пункта. Другият бенчмарк за Япония – Topix, падна със 7,4 на сто.

Най-зле представилите се акции в Азия бяха тези в Хонконг. Бенчмаркът Hang Seng отстъпи с цели 12,7 на сто (1 602 пункта) до 11 015 пункта. По време на сесията индексът стигна и 10 685 пункта (спад от 15 на сто), което беше най-големият еднодневен спад от 1989 година, когато китайското правителство използва военните, за да спре демонстрациите в Пекин. Сред най-понижилите се акции в Хонконг бяха тези на производителите на суровини.

Акциите в Тайван, Тайланд, Сингапур, Филипините, Австралия и Нова Зеландия също регистрираха спадове. Тайванските акции, измервани чрез индекса Taiex, се понижиха с 4,65 на сто (212 пукнта) до 4 366 пункта. Австралийските и новозеландските бенчмаркове паднаха с малко над 1 процент.

Според експерти решението на МВФ да помогне на Унгария вся още паника на пазарите. Инвеститорите се притесняват, че Унгария няма да е единствената страна, която ще се наложи да бъде спасявана, и това ще дестабилизира пазарите допълнително.

След спада в Азия щатските фючърси се понижават значително. До момента фючърсите върху индекса Dow Jones падат с 2,58 на сто. Тези върху S&P 500 и Nasdaq губят съответно по 3,28 на сто и 2,92 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още