IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МФВ дава 16,5 млрд. долара заем на Украйна, Унгария е следваща

Украйна е първата страна от Източна Европа, която ще получи помощ от МВФ заради кризата

10:58 | 27.10.08 г.
МФВ дава 16,5 млрд. долара заем на Украйна, Унгария е следваща

Международният валутен фонд (МВФ) ще отпусне заем от 16,5 млрд. долара на Украйна, а на Унгария ще предостави „значителен финансов пакет“ предвид ситуацията на световните кредитни пазара и опасенията за рецесия, пише Bloomberg.

Украинският заем със срок от 24 месеца ще зависи от приемането от парламента на закони, които да подкрепят банките в страната. Сделката с Унгария е постигната със съдействието на Европейския съюз.

Украйна е първата страна от Източна Европа, която ще получи помощ от МВФ заради кризата. Подробности около споразумението с Унгария ще бъдат оповестени в следващите няколко дни. Миналата седмица Беларус помоли МВФ за заема на стойност най-малко 2 млрд. долара, след като банки в страната загубиха достъп до финансиране.

„Парите са само половината от въпроса, условията на споразуменията са ключът“, казва Тимъти Аш от Royal Bank of Scotland Group Plc. „Надяваме се фондът да продължи да поддържа политиката си на по-гъвкав валутен курс, всеобхватни реформи в банковия сектор и по-голяма степен на приватизация“.

Украйна ще трябва да балансира бюджета си чрез ограничаване на социалните разходи и редуциране на дефицита по текущата сметка, казват от централната банка в страната.

Опасенията от икономическо забавяне в страната се обясняват с понижаването на цените на основните й експортни продукти и отслабването на валутата, което прави стоките, закупени в чужбина, по-скъпи. Президентът Виктор Юшченко се опитва да убеди кабинета, че трябва да се повишат митата, с което ще се намали вносът и ще се помогне на местните производители да засилят износа, за да се намали дефицитът.

Украйна се е съгласила да създаде фонд, който ще купува акции от банките в страната, както и да приеме закони, които да принудят заемодателите да спрат изплащането на дивиденти, за да задържат капитал.

На 7 октомври централната банка е поела контрол над банката Проинвестбанк и е обещала да инжектира 5 млрд. украински гривни (830 млн. долара), за да спаси шестата по големина банка в Украйна по активи.

Правителството планира също да увеличи държавните гаранции по банковите депозити до 100 хил. от 50 хил. гривни и ще използва постъпления от приватизационни сделки и продажба на облигации за фонд, предназначен за спасяване на банки.

Дефицитът по текущата сметка на Украйна може да достигне 15 млрд. долара тази година, по оценки на централната банка. Дефицитът е бил 7,5 млрд. долара или около 6% от брутния вътрешен продукт през първите осем месеца на годината.

Валутата в бившата съветска република е загубила 13% от стойността си миналата седмица, достигайки рекордните 6,0812 кривни за долар на 24 октомври, най-ниското ниво от въвеждането на гривната през 1996 г. Годишната инфлация се е усилила до рекордните 31,1% през май, след което се е забавила до 24,6% през септември.

В Унгария ситуацията също е обезпокояваща. Унгарските акции, облигации и унгарският форинт са отчели спад през последните две седмици заради опасенията, че страната ще бъде изправена пред трудности при финансирането на текущата си сметка и бюджетния дефицит заради свиването на световния кредитен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още