IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът пак поевтиня заради негативни очаквания за световната икономика

Световното потребление на петрол може да намалее за пръв път от 15 години насам

10:01 | 27.10.08 г.
Петролът пак поевтиня заради негативни очаквания за световната икономика

Цената на петрола се понижи за втори пореден ден въпреки решението на ОПЕК да намали производството през миналата седмица. Инвеститорите сметнаха, че влошаващата се световна финансова криза е по-важният фактор, отколкото намалението на производството и това изпрати цените на „червена територия“.

Фючърсите за доставка на лек суров петрол през декември се понижиха с 1,29 на сто до 63,32 долара за барел. Търгуваният в Лондон сорт Брент също регистрира понижение. Договорите с доставка през декември се понижиха с 1,85 на сто до 60,90 долара за барела.

13-те членки на ОПЕК гласуваха в края на миналата седмица да намалят производството на петрол с 1,5 млн. барела на ден, но това не успя да предотврати спада на цените на петрола.

Според някои експерти обаче все още не сме видели дъното при цените на енергийните суровини. „Очаквам, че цените няма да спрат да падат“, коментира пред Bloomberg Го Ендо от Fuji Futures Co. в Токио. Според анализатора ОПЕК, с оглед на падащите цени, ще понижи още повече петролните доставки и това ще стане преди следващата официалната среща на организацията през декември.

По данни на Bloomberg някои от най-големите японски рафинерии намаляват капацитетите си и посочват като причина спад в потреблението на петрол в страната. Nippon Oil Co., най-голямата рафинерия в Япония, ще намали количеството суров петрол, което преработва, за пети пореден месец. През ноември рафинерията е преработвала с 15 на сто по-малко петрол, отколкото през същия период миналата година.

От Центъра за глобални енергийни изследвания съобщиха, че световното потребление ще намалее за пръв път от 15 години насам.

Настроенията за бъдещето на глобалната икономика, които до голяма степен движат цените на петрола, са отразени в представянето на световните фондови пазари. Само този месец, индексът MSCI World, измерващ най-големите световни пазари, е изгубил една четвърт от стойността си. Американският бенчмарк S&P 500 изгуби 40 на сто от началото на годината. По този показател, това е най-лошото представяне на индекса от 1931 година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още