IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът приключи седмицата с понижение от над 11 на сто

В основата на спада бяха опасенията за сериозно свиване на търсенето в резултат на глобалното забавяне на икономическия растеж

22:15 | 24.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът приключи седмицата с понижение от над 11 на сто

Фючърсите на лекия суров петрол с доставка през ноември затвориха на ниво от 64,15 долара за барел днес на борсата в Ню Йорк, регистрирайки спад от 3,69 долара, или 5,4 на сто.

За седмицата „черното злато“ загуби 11,1% от стойността си.

В основата на спада бяха опасенията за сериозно свиване на търсенето в резултат на глобалното забавяне на икономическия растеж. Днес организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) взе решение за намаляване на производството си за първи път от близо две години, но това не успя да спре понижението на цените.

Добивът ще бъде намален с 1,5 млн. барела дневно от ноември, решиха на днешната си среща министрите на петрола на страните от картела. Сегашната квота на организацията е 28,8 млн. барела дневно.

Последният път, когато ОПЕК взе решение за намаляване на производството, беше през декември 2006 г., като съкращението с 500 хил. барела на ден влезе в сила от февруари 2007 г. По-късно през същата година квотите бяха повишени, след като цената на суровината се повиши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още