IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските акции затвориха по-високо след волатилна сесия

Енергийните акции се повишиха след скока на цените на петрола, акциите на Coca Cola със силен спад

08:55 | 24.10.08 г.
Американските акции затвориха по-високо след волатилна сесия

След изключително интересна сесия американските индекси успяха да затворят на зелена територия. В първите часове на търговията акциите се повишиха, водени от енерийните компании, след което драстично обърнаха посоката на движението си и отстъпваха с около 2 на сто. В последния час на сесията обаче оптимизмът отново се върна на пазарите и в крайна сметка книжата затвориха по-високо.

След като отстъпваше с 1,19 на сто, индустриалният индекс Dow Jones успя да се повиши и затвори търговията с над 2 процента ръст на ниво от 8 691,25 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 добави 1,26 на сто (11 пункта) до ниво от 908,11 пункта. Единствено технологичният Nasdaq регистрира спад от 0,73 на сто (11,84 пункта) до 1 603 пункта.

Основна причина за ралито на американските акции вчера бяха енергийните компании, чиито книжа се повишиха след ръста на цените на петрола. Дяловете на Exxon и Chevron се повишиха, след като петролът успя да се отблъсне от 16-месечното си дъно. Петролните фючърси добавиха 1,6 на сто вчера до 67,84 долара за барел.

С днешното си повишение индексът S&P 500 се отблъсна от 66-месечно дъно, след като вчера затвори под 897 пункта.

Според анализатори, цитирани от Bloomberg, фондовите пазари са изключително чувствителни към цените на петрола, тъй като инвеститорите виждат в тях индикатор за здравето на глобалната икономика.

Несигурността на финансовите пазари продължава да присъства. От началото на месеца индексът S&P 500 e реализирал движения от над 1 процент през 14 от 17-те търговски сесии. По този индикатор индексът е най-волатилен от септември 1932 година насам.

Не всички акции регистрираха ръстове вчера. Сред най-понижилите се акции бяха тези на Coca Cola Enterprises, които изгубиха 18 на сто от стойността си, след като най-големият дистрибутор на газирани напитки в света редуцира прогнозите си за бъдещите продажби в Северна Америка. Coca Cola Co, които притежават 35 на сто от Coca Cola Enterprises, загубиха над 5 на сто от пазарната си капитализация на търговията днес.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още