IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола нагоре в очакване на решението на ОПЕК

Черното злато напредна незначително през изминалото денонощие, котировките остават под 68 долара за барел

08:55 | 24.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола нагоре в очакване на решението на ОПЕК

Цената на петрола спря понижението си и успя да напредне леко през изминалото денонощие. Основна причина за това станаха очакванията за изхода от днешната среща на страните от ОПЕК, на която се очаква да бъде дискутирано понижението на дневните доставки от организацията с 1 млн. барела дневно.

Венецуела и Иран са сред членовете на ОПЕК, които най-активно настояват за свиване на потреблението. Президентът на организацията Шакиб Келил заяви, че съществува консенсус за понижение на доставките, като единственото, което е недоговорено, е количеството, предава Bloomberg.

По време на вчерашната сесия в САЩ цената на петрола се повиши с 1,09 долара (1,6 на сто) до 67,84 долара за барел. В електронната търговия на контрактите с доставка през декември повишиха цената си с още 2,5 на сто до 69,50 долара, но впоследствие бързо изгубиха спечеленото и в азиатската сесия суровината се котира по 67,68 долара.

От началото на седмицата черното злато е изгубило близо 5 на сто, а цената му е по-ниска с над 23 на сто спрямо нивата си от миналата година.

Последния път, когато ОПЕК е решавала за понижение на доставките, е бил през декември 2006 година на среща в Нигерия. Тогава квотата е понижена с 500 хил. барела дневно, като ограничението е влязло в сила от февруари 2007 година. Едва няколко месеца по-късно, през октомври, ограничението е отпаднало заради силен ръст в цената на петрола.

Вчера в Лондон петролът от сорта Брент поскъпна с 1,4 долара (2,2 на сто) до цена на затваряне 65,92 долара за барел. В азиатската търговия цената на петрола от този сорт с доставка през декември е 65,66 долара за барел, или 28 цента по-ниско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още