IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жеваго губи 25% от минната си компания*

Според източници на Investor.bg сделката е при съотношение цена/EBITDA = 1

14:49 | 23.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Жеваго губи 25% от минната си компания*

Световната финансова криза вече оказва отражение и върху украинските милиардери, някога смятани за недосегаеми, смятат финансови анализатори, цитирани от изданието Kyivpost.

Първият сериозно засегнат е най-младият милиардер в страната - 34-годишният Констянтин Жеваго, който от няколко месеца е заявил сериозни намерения за закупуване на българския металургичен комбинат Кремиковци. Жеваго е първият от украинските милиардери, реализирал голямо първично публично предлагане на лондонската борса, превръщайки минната си компания Феррекспо в публична. Той обаче използва 25 на сто от компанията като допълнителна гаранция на заем от инвестиционна банка, който смята да използва за разрастване на дейността, както и, както се твърди за закупуването на Кремиковци.

След срива на акциите на Феррекспо вследствие на кризата банката е упражнила опцията си да продаде дела. Според източници на Investor.bg сделката е при съотношение цена/EBITDA = 1

Въпреки че Жеваго все още държи мажоритарен дял във Феррекспо, офертата му за Кремиковци явно не се развива според планираното, коментира Kyivpost.

Изминалите три месеца показаха уязвимите места на и на други богаташи в Украйна, а очакваната рецесия може допълнително да влоши състоянието на богатствата им.

През последните години някои от тях, подобно на Жеваго, „се надхвърлиха“, вземайки твърде големи кредити, за да придобият твърде много активи. В момента обаче кризата срива цените на акциите им. Индексът, изготвен от инвестиционната банка Concorde Capital, измерващ чистото състояние на шестима от най-богатите хора в Украйна, показва, че публично търгуваните им активи са загубили средно около 70 на сто тази година.

Друг украински милиардер, засегнат от урагана на финансовите пазари, е предприемачът в сферата на недвижимите имоти Лев Парцкаладзе. Акциите на компанията му XXI Century са загубили 96,2 на сто от стойността си към момента на вторичния пазар на лондонската борса, което го е принудило да се заеме с краткосрочни проекти и да се откаже от страничните си активи.

„Индексът на олигарсите“ на Concorde Capital показва също така, че стойността на акциите на водещия украински производител на стомана – Индустриален съюз на Донбас, са загубили около 88 на сто.

Изданието припомня, че украинските милиардери не са единствените губещи – по изчисления на Bloomberg състоянието на 25-те най-богати бизнесмени в Русия се е свило през последните пет месеца с 230 млрд. долара, или 62 на сто.

*Актуализирано към 15:40

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още