IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И Бразилия купува дялове в банки

Федералното правителство ще иска от банките, в които е придобит дял, да увеличат кредитирането и да намалят лихвите по заемите

12:28 | 23.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
И Бразилия купува дялове в банки

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва разреши на държавно контролираните банки Banco do Brasil SA и Caixa Economica Federal (CEF) да купуват дялове във финансови институции, за да се облекчи свиването на кредитния пазар, което засяга малки и средни фирми, съобщи Bloomberg.

Освен това президентът разреши на Caixa Economica Federal да създаде подразделение за закупуване на акции в компании, занимаващи се със строеж на жилища.

Действията на властите за наливане на средства във финансовата система се налагат, след като разходите за финансиране от страна на по-малките банки скочиха, а отпускането на кредити намаля през октомври.

Наскоро централната банка на страната взе мерки за подпомагане на банковата система със 71 млрд. долара чрез понижаване на изискванията за банкови резерви.

Финансовият министър на страната Гуидо Мантега подчерта, че мерките са в отговор на ситуацията с кризата на ликвидност в международната икономика и че бразилските банки са „стабилни“ и никоя от тях не е изправена пред банкрут.

„Бразилия следва примера на другите банки по света“, коментира Лусиано Собрал, анализатор към FRAM Capital Participacoes SA. „Правителството или очаква задълбочаване на кризата в страната, или взима предпазни мерки“.

В бъдеще Banco do Brasil и CEF може да продадат дяловете от затруднени компании, които са закупили, на частни инвеститори, заяви още Мантега. Като главен акционер в Banco do Brasil, федералното правителство ще иска от банките, в които е придобит дял, да увеличат кредитирането и да намалят лихвите по заемите.

Някои икономисти обаче подчертават, че сегашните мерки може да помогнат на малките банки за момента, но в същото време в дългосрочен план да увеличат разходите на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още