IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Азия удариха четиригодишно дъно

Поредица от негативни новини усили разпродажбите в региона и MSCI Asia Pacific се върна на нивото си от април 2004 година

11:37 | 23.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в Азия удариха четиригодишно дъно

Днешната борсова сесия в Азия отново премина под диктовката на мечките. Поредицата от лоши новини накара инвеститорите да закриват позиции, което оказа силен натиск върху котировките. За негативното развитие на сесията повлияха вчерашният спад на американските индекси, както и силните понижения в цените на суровините.

Регионалният индекс беше повлиян от случващото се и тази сутрин се движеше с понижение от 2,8 на сто до 85,33 пункта, което е най-ниското му ниво от април 2004 година насам. Все пак индексът успокои движението си след публикация в Wall Street Journal, че американското правителство е готово да похарчи 40 млрд. долара за ограничаване на броя необслужени ипотеки, предава Bloomberg.

На борсата в Токио днес сесията започна с масирани разпродажби, които смъкнаха Nikkei 225 до най-ниското му ниво за последните пет години, но съобщението за планираните разходи в САЩ се отрази позитивно заради очакванията, че част от тези пари ще бъдат похарчени за внос. Това доведе до ограничаване на загубите и в крайна сметка сесията приключи с понижение от 2,5 на сто до 8 460,98 пункта.

Лошо отражение имаха и опасенията, че спасителните мерки, планирани от правителството на Южна Корея, няма да доведат до резултат. Това доведе до потъване на основния индекс в страната Kospi със 7,5 на сто до 1 049,71 на сто, с което седмичният спад на показателя вече е надхвърля 22 на сто.

Днес в Хонконг Hang Seng падна под 14 000 пункта за пръв път от три години, като се понижи с 3,2 на сто до 13 807 пункта. Тайванският индекс Taiex отстъпи 2,7 на сто до 4 730,51 пункта, а в Австралия и Нова Зеландия пониженията възлязоха съответно на 4,4 и 3,2 на сто.

На обратния полюс остана китайският пазар, като CSI 300 успя да се повиши с минималните 0,1 на сто до 1 834,78 пункта, отбелязвайки първо нарастване за последните три дни.

До момента в Индонезия Jakarta Composite се смъква с 3,7 на сто, основният индийски индекс BSE Sensex 30 пада с 2,4 на сто, а в Сингапур Straits Times губи 3,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още