IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Грийнспан размисли относно нуждата от регулации

Бившият председател на Фед по-рано бе защитник на идеята за саморегулиращ се пазар

10:38 | 23.10.08 г.
Грийнспан размисли относно нуждата от регулации

Бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан приканва да се приемат по-строги регулаторни мерки спрямо финансовите компании, пише Bloomberg. С този призив Грийнспан се дистанцира от културата на свободния пазар, за чието установяване той самият има огромен принос.

Според него трябва да бъде наложено изискване компаниите, които предлагат секюритизирани дългови инструменти, да задържат част от тези ценни книжа. Други регулации визират измамите и сетълмента на сделките. Грийнспан представи вчера тези предложения пред Комитета по надзор и правителствени реформи към Камарата на представителите.

Неговите коментари са в разрез с неодобрението му на засиления финансов надзор, което е афиширал по време на дейността си като председател на Фед от август 1987 г. до януари 2006 г. През май 2005 г. в своя реч той заявява: „Индивидуалните регулации са се доказали като много по-ефективни от правителствените мерки при ограничаването на излишното поемане на риск“.

По време на своя мандат във Федералния резерв Грийспан постоянно предупреждава законодателните органи да не възпрепятстват пазарите чрез затягане на контрола върху определени видове деривативи.

Грийнспан отново подчерта, че отказва да повярва, че финансовите компании не са успели да оценят достатъчно добре контрагентите си при сделките, за да предотвратят нарастващите загуби. „Аварията“ според него е най-ярко проявена на пазара на секюритизираните ипотечни задължения, които компании са продавали на други инвеститори.

Грийнспан е на мнение, че задържането на част от секюритизираните ценни книжа, които компаниите емитират, ще им даде стимул да гарантират, че активите им са оценени съответно на риска, който носят.

Колапсът на ипотечния пазар в САЩ струва на финансовите институции по света намаляване на стойността на активите и загуби в размер на 659 млрд. долара от началото на миналата година.

„Ние наистина ще трябва да изградим тази система от нулата“, казва Пол Волкър, предшественик на Грийнспан начело на Фед. Създаването на комплексни финансови продукти „вместо да разпредели риска и да създаде прозрачност доведе до концентриране на риска и до по-голяма непрозрачност“, коментира Волкър.

Волкър смята, че настоящата криза е по-комплексна от която и да е друга в историята на Щатите, а Грийнспан я определя като „кредитно цунами, което се случва веднъж на сто години“.

Тази седмица председателят на Комисията по финанси към Камарата на представителите Барни Франк призова за замразяване на мениджърските премии и други строги регулации на Wall Street.

През февруари Франк заяви, че убеждението на Грийспан, че регулации почти никога не са нужни, е било погрешно. Грийнспан винаги е твърдял, че съществуват два варианта. „Мога или да обезценя цялата икономика, или да оставя проблемите да продължават“, цитира го Франк.

Миналия месец, преди кризата да се изостри с краха на Lehman Brothers, Грийнспан все още поддържаше позицията, че трябва да се разреши на пазарите да се саморегулират.

„Предвид финансовите поражения и съкращенията на служители вероятно ще има свиване в потреблението, а стабилизиране на цените на жилищата ще има след много месеци“, заявява сега Грийнспан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още