IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рецесията чука на вратата – индустриалните метали поевтиняват главоломно

Забавянето на световната икономика доведе до срив в цените на металите, производителите на суровини понижават пазарната си капитализация

09:20 | 23.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Рецесията чука на вратата – индустриалните метали поевтиняват главоломно

Цените на индустриалните метали дават поредното основание да се каже, че пазарите вече се подготвят за рецесия. Незапомнените от години разпродажби, на които са подложени ключови суровини като мед, олово, цинк и никел, показват, че инвеститорите не вярват в скорошната стабилизация на ситуацията и очакват продължителни проблеми за глобалната икономика.

Вчера цената на медта се срути до нива под 4 000 долара за тон за пръв път през последните три години. Непосредствен повод за това даде новината, че икономическият ръст на Китай се е забавил до 9 на сто, което не се е случвало от 2003 година досега. Страната е най-големият потребител на индустриални метали и състоянието на икономиката й е ключово за ценовите им движения.

Сред факторите за поевтиняването на суровините може да се посочи и поскъпването на американския долар срещу основните валути, което върна зелените пари на нива, невиждани за последните години. Поскъпването на долара обаче е доста ограничено на фона на силното поевтиняване на металите.

Медта с доставка след три месеца понижи цената си със 7,3 на сто до 3 851 долара за тон. С това седмичният спад в цената на метала вече възлиза на впечатляващите 19 на сто, а от началото на годината поевтиняването е още по-драстично – 42 на сто. Търсенето на мед в глобален мащаб зависи силно от икономическия растеж, тъй като суровината има изключително широко приложение – използва се в производството на тръби, автомобили, електрически кабели и много други области, коментира Bloomberg.

Сривът в цените на суровините се отразява негативно на борсовата търговия в Австралия и Нова Зеландия, тъй като двете държави са основни износителки не само за Китай, а и за целия свят. На борсата в Сидни основният индекс S&P/ASX 200 падна с 4,4 на сто до 3 974,40 пункта днес, а новозеландският индекс NZX 50 FF Gross се смъкна с 3,2 на сто до 2 807,34 пункта.

Пазарната капитализация на най-голямата компания от добивния сектор BHP Billiton се понижи с 11 на сто днес, а тази на основния й конкурент Rio Tinto падна с 8 на сто.

Другите индустриални метали също поевтиняват силно. Най-зле представящият се от началото на годината метал на борсата в Лондон – никелът, изгуби 8 на сто през последното денонощие и цената му падна до 9 200 долара за тон, което е най-ниското ниво от август 2003 година насам. За последните 18 месеца никелът е поевтинял с цели 80 на сто, съобщава Bloomberg.

Вчера в Лондон алуминият поевтиня с 1,4 на сто до 1 978 долара за тон, цинкът понижи цената си с 4,4 на сто до 1 090 долара, а оловото отстъпи цели 7,2 на сто до цена от едва 1 170 долара за тон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още