IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът под 68 долара след ръст на запасите в САЩ

Запасите от черното злато са се увеличили миналата седмица с 3,2 млн. барела, което е повече от очаквания ръст от 2,9 млн. барела

20:34 | 22.10.08 г.
Петролът под 68 долара след ръст на запасите в САЩ

Цената на лекия суров петрол падна под 68 долара за барел след доклад на правителството на САЩ, който показа ръст на запасите от суровината през миналата седмица.

Запасите от черното злато са се увеличили миналата седмица с 3,2 млн. барела, което е повече от очаквания ръст от 2,9 млн. барела.

В Лондон сортът Брент с доставка декември се обезцени с 3,72 долара до 66 долара за барел.

През последните няколко седмици върху цената на петрола оказват натиск очакванията за продължителна рецесия в глобален аспект.

От върха си през юли (147,27 долара за барел) петролът се срина с 54 на сто. В резултат цената на бензина в САЩ отчете спад от 31% за същия период.

Поскъпването на долара спрямо основните валути също оказа своето влияние върху суровината предвид на това, че инвеститорите обикновено купуват петрол като хедж срещу спада на долара.

Днес единната европейска валута падна под 1,28 долара за първи път от почти 2 години.

Заради огромния спад в цената на черното злато, Организацията на страните-износители на петрол (ОПЕК) обяви, че възнамерява да намали производството в извънредна среща на групата във Виена в петък.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още