IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Временно наетите ще получават същата заплата като другите работници

В момента в Европа като временно заети работят над 3 млн. души

13:53 | 22.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Временно наетите ще получават същата заплата като другите работници

Наетите чрез агенции за временна заетост работници ще получават от първия ден същата заплата като останалите работници в наелото ги предприятие, като изключенията от този принцип ще бъдат ограничени. Това се предвижда в одобрената днес от Европейския парламент (ЕП) обща позиция на Съвета относно директивата за работа чрез агенции за временна заетост.

В момента в Европа като временно заети работят над 3 млн. души.

Приетата днес обща позиция включва по-голямата част от измененията, приети на първо четене от парламента, между които измененията за гарантиране на равно третиране, включително и по отношение на заплащането. По този начин равното третиране от първия ден ще бъде общо правило, като за всяко изключение от този принцип трябва да се постигне споразумение със социалните партньори или чрез колективни преговори.

Общата позиция на Съвета включва също така и измененията относно достъпа до заетост, общите помещения и професионалната квалификация, както и относно представителството на наетите чрез агенции работници, уточняват от европарламента.

Към момента продължават да съществуват големи различия между националните законодателства по отношение на временната заетост. Освен това съществуват и значителни различия по отношение на заплащането, както и на по-лошите условия за труд за наетите чрез агенции за временна заетост работници. По-специално тези работници са изложени в по-голяма степен на физически рискове, а натовареността и темпото на работа са често по-високи в сравнение с работата на другите работници.

Във всички държави от Европейския съюз като цяло съществува тенденция за повишаване на временната заетост, въпреки че делът на въпросните работници варира значително в различните страни.

Директивата трябва да бъде приложена от държавите членки най-късно до три години след нейното влизане в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още