IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕП одобри кандидатурата на новия комисар за търговията

Катрин Аштън заема поста от Питър Менделсън, който неотдавна изненадващо обяви, че се връща в бритаснката политика

13:46 | 22.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕП одобри кандидатурата на новия комисар за търговията

С 538 гласа „за“, 40 „против“ и 63 „въздържали се“ депутатите в Европейския парламент (ЕП) одобриха днес кандидатурата на Катрин Аштън за европейски комисар по въпросите на външната търговия. На 20 октомври мина нейното изслушване от Комисията по търговия на ЕП.

Тя заема поста от Питър Менделсън, който в началото на месеца изненадващо обяви, че напуска поста си и се връща в британската политика.

По време на изслушването в парламента от комисиите по търговия, развитие и външна политика, Аштън е подчертала значението на „свободната и справедлива“ търговия, се казва в съобщение на европарламента. Тя е заявила пред депутатите, че ще продължи да работи за довеждането до успешен край на преговорите от кръга Доха.

„Системата на Световната търговска организация (СТО) може да не е съвършена, но лесно може да подценим факта колко непредсказуема би била глобалната икономика без нея“, е заявила Катрин Аштън по време на изслушването. Тя е изтъкнала пред депутатите, че ако бъде избрана, ще се срещне с генералния секретар на СТО Паскал Лами, за да го увери в ангажимента на ЕС за Доха.

Основната цел на преговорите по Плана за развитие от Доха (т.нар. Кръг Доха) е да бъдат включени развиващите се страни в международната търговска система, за да се помогне на борбата с бедността. Предвиждат се мерки като либерализиране на търговията със селскостопански продукти и отваряне на пазарите за индустриални стоки и услуги в тези страни.

Баронеса Катрин Аштън, член на Съвета на кралицата, досега беше лейбъристки член на Камарата на лордовете на Обединеното кралство, председател на Камарата на лордовете и лорд-президент на Съвета в първото правителство на Гордън Браун през юни 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 22.10.08 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още