IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът загуби 21 на сто от миналогодишните си нива

Котировките минаха под 70 долара в САЩ, макар пазарите да очакват намаление на доставките от ОПЕК

09:25 | 22.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът загуби 21 на сто от миналогодишните си нива

Цената на петрола се върна на нивата си от миналата седмица, тъй като очакванията за спад в търсенето на суровината взеха превес над прогнозите, че ОПЕК ще намали предлагането на срещата си в петък. В резултат черното злато струва с 21 на сто по-малко спрямо миналата година, а котировките вече са на 53 на сто от регистрирания през юли рекорд.

Разпродажбите на петролните фючърси идват като следствие от спада в търсенето на горива в САЩ, което продължава вече повече от половин година. Паралелно с това върху котировките натежава и забавянето на икономическия ръст на Китай, който предполага по-ограничено потребление през следващите месеци, съобщава Bloomberg.

Вчера цената на петрола с доставка през ноември се понижи с 3,36 долара за барел на борсата в Ню Йорк, като срокът за сключване на контракти от този тип изтече с края на търговската сесия.

На електронната платформа на борсата декемврийските фючърси се котират по 69,22 долара за барел, или с 4,1 на сто по-евтино от вчера.

С понижение се движи и цената на петрола от сорта Брент, като вчера котировките паднаха с 3,2 на сто до 69,72 долара за барел. В часовете на електронна търговия контрактите с доставка през декември поевтиняват с още 4,04 на сто до 66,90 долара за барел.

За отстъплението в цената на черното злато силно влияние оказва и поскъпването на американския долар, който напредна до двегодишен връх срещу еврото. Тази сутрин зелените пари достигнаха до 1,28 EUR/USD, което не се е случвало от ноември 2006 година досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още