IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ: Може да фалират още банки в Европа

Тотален срив на системата обаче е невъзможен, смятат анализаторите на институцията

21:00 | 21.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Може да фалират още банки в Европа

Още банки от европейския финансов сектор за заплашени от фалит, предупреждават от Международния валутен фонд (МВФ). Причината за това е трайното настаняване на недоверието в техните бизнес модели, продажба на активи и консолидация.

Частното финансиране е напълно недостъпно и банките ще трябва да се обърнат към държавната намеса, разпродажби на активи и сливания, съобщава ВВС.

В шестмесечният доклад на МВФ се казва още, че икономическият растеж в еврозоната е на път почти да спре през следващата година. Нарастването на икономиката на 15-те страни, които са въвели еврото като единна валута, ще се забави до едва 0,2 на сто през 2009 година.

Твърденията от доклада са аргументирани с проблемите на американската финансова система, които увеличават риска от системна финансова криза в Европа. Въпреки това тотален срив на системата се смята за невъзможен, се казва в доклада.

Забавянето на икономиката идва в резултат на високите цени на петрола, увеличаващата се инфлация, силното евро, свиващото се търсене на експортните стоки и финансовата гриза. На фона на това обаче експертите очакват през следващата година инфлацията да се забави, което ще позволи на централните банки да понижат лихвените проценти.

Според прогнозите на МВФ през настоящата година еврозоната ще отчете растеж от 1,3 на сто тази година, което е забавяне на половина спрямо измерените за 2007 година 2,6 на сто. Най-голямата икономика на еврозоната – Германия, изобщо няма да постигне ръст през 2009 година, а тази ще нарасне с 1,8 на сто.

„Макар прогнозите да са направени преди кризата да достигне системни размери в началото на октомври, в по-голямата си част те остават валидни“, се казва в съобщението на институцията при разпространяването на доклада.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още