IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед с пореден опит да се бори за доверието на пазара

Новата програма на централната банка предвижда помощ за взаимните фондове, които са заляти с поръчки за обратни изкупувания

19:04 | 21.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фед с пореден опит да се бори за доверието на пазара

Американската централна банка обяви поредните си планове за борба с финансовата криза и връщане на доверието на пазара. Те включват помощ за взаимните фондове, които изпитват значителни трудности заради изтеглянето на пари от страна на вложителите в тях, предава АР.

Федералният резерв ще помогне на взаимните фондове, опрериращи на паричните пазари с изкупуването на активи на стойност от над 500 млрд. долара. „Пазарите на краткосрочни дългови книжа през последните седмици са поставени под значителен натиск, тъй като взаимните фондове и останалите инвеститори изпитват трудности при продажба на активи с цел удовлетворяване на поръчките за изтегляне на средства“, се казва в съобщение на Фед, разпространено днес.

От август месец досега от най-големите взаимни фондове на паричния пазар са изтеглени над 500 млрд. долара, което значително утежнява ситуацията. Това е накарало централната банка да започне новите си операции, които носят наименованието Програма за финансиране на инвеститорите на паричните пазари (Money Market Investor Funding Facility).

Според анонимен източник, цитиран от Bloomberg от Фед ще бъдат отпуснати до 540 млрд. долара, разпределени в пет фонда. Всеки от тях ще има възможност да закупува емисии от максимум 10 емитента. Това би трябвало да подобри ликвидността на инвеститорите, които участват на паричните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още